miércoles, 12 de marzo de 2008

Resposta pública del SEPC de la Universitat de València al professor Juan Torres López.

El passat 27 de febrer vàrem rebre amb sorpresa la seua carta oberta rebutjant la nostra invitació a participar en una jornada sobre La Revolució Bolivariana. Entenem que aquesta reacció és fruit d'una confusió i per això volem començar aquesta carta amb unes consideracions prèvies:

- Creiem que s'ha precipitat en difondre per internet tota una sèrie de difamacions sense contactar amb el nostre sindicat, sense analitzar críticament la informació difosa pels mitjans de comunicació.
- El SEPC som un sindicat amb centenars de militants, amb assemblees a totes les universitats públiques dels Països Catalans i a desenes de centres d'educació secundària. Som el resultat de la confluència orgànica de diverses associacions, comptem amb més de 25 anys d'experiència de sindicalisme estudiantil i considerem que realitzem un treball seriós i productiu, tant a les institucions oficials com fora d'aquestes. En el cas concret de la Universitat de València som el sindicat més actiu a tots els nivells i actualment som dels pocs estudiants que participen a les Comissions Elaboradores dels Plans d'Estudi per evitar que s'apliquen els criteris mercantilistes de l'anomenat Procés de Bolonya. Aquest és simplement un exemple de la tasca que realitzen els nostres militants, però en podríem citar molts altres, com la participació a les Juntes de Facultat, Claustre, Consell de Govern,... i sobretot la lluita fora de les institucions, organitzant mobilitzacions o jornades en torn als 5 eixos en què s'estructura la nostra organització (Ensenyament Públic, Popular, Català, Antipatriarcal i de Qualitat). En aquest sentit ens ha fet especialment mal que tracte a la nostra organització com si d'un grupuscle ingenu i immadur es tractara. Sabem que no som perfectes, però difondre determinades afirmacions sobre un sindicat tan ampli com el nostre per una actuació concreta en una facultat concreta, sense contrastar les informacions, ens pareix una reacció desmesurada i injusta que desprestigia a centenars de persones que dia a dia inverteixen temps i esforços per defensar els drets dels estudiants sense cap remuneració econòmica.

Sobre els fets concrets:
El 26 de febrer la vicepresidenta del govern central, Maria Teresa Fernàndez de la Vega, va visitar la Facultat de Dret de la Universitat de València per fer un míting electoral i demanar el vot als estudiants valencians per a la seua candidatura. Recordem que aquesta persona és responsable de la privatització encoberta de l'educació que suposa la creació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior i que solament s'ha dignat a visitar la nostra Universitat per motius electoralistes. Però més enllà d'això volíem comentar el fons i la forma de la protesta:

- Rectificar és de savis. Des del SEPC de la Universitat de València no tenim cap complexe en reconèixer els nostres errors. Creiem que aquesta actitud demostra seriositat i maduresa política. Per això no dubtem en compartir amb vostè algunes de les seues reflexions. És cert que el lema de la protesta no fou el més encertat. Nosaltres som polítics i fem política a la Universitat, per tant el lema "fora polítics de la Universitat" és un error que no s'ha de tornar a repetir. Nosaltres no volem centres educatius apolítics i "neutrals", com vostè insinua. Apostem per una educació popular, transformadora, no dogmàtica, però sí motor de canvi social i de capacitació de ciutadans conscients i actius, crítics i participatius. Ara bé, coincidirà amb nosaltres que el fet d'errar en el lema de la pancarta no és argument per a criminalitzar una protesta totalment legítima, per mostrar el nostre rebuig pacíficament a la política educativa del govern espanyol.

- En segon lloc considerem que les seues afirmacions sobre la forma de la protesta no tenen cap fonament. Els militants del SEPC simplement tragueren una pancarta a una distància més que prudencial de Maria Teresa Fernández de la Vega. En cap moment es va tractar d'impedir l'acte del PSOE ni es va coartar la llibertat d'expressió de cap assistent al míting. Creiem que les seues acusacions al respecte, tractant-nos de "totalitaris" i "feixistes", són molt greus i indemostrables. Protestar de manera cívica és un dret totalment democràtic. Li demanem, que igual que fem nosaltres, reconega els seues errors en fer determinades acusacions, deixant-se influenciar per uns mitjans de comunicació i per un partit que inventa falses agressions per traure un rèdit electoral.


Sobre les conseqüències de la seua carta:
El fet d'haver publicat una carta oberta d'aquestes característiques a diversos portals d'internet ha generat tota una sèrie de intoxicacions i insults que pensem que no beneficien ningú. En aquest sentit farem dos apunts:

- No acceptem ni fem nostres els greus insults contra la seua persona. Des de la publicació d'aquesta carta s'han publicat desenes de comentaris anònims per internet defensant el nostre Sindicat i acusant-lo a vostè de ser un "reformista", "aliat del capital", "venut" i moltes altres ximpleries que no compartim. Coneixem els seus escrits i treballs i és per això que el nostre nucli d'Economia va decidir contactar amb vostè per fer una conferència. Desmentim en qualsevol cas els rumors que diuen que el SEPC reconeix que es va enganyar convidant a una persona d'aquestes característiques. No pensem que vostè siga cap enemic nostre ni que la seua carta el situe a "l'altra banda de la barricada".

- D'altra banda denunciem que determinades persones hagen aprofitat aquesta carta per atacar el SEPC sense cap argumentació raonada, i criticant l'independentisme quan és una qüestió que res tenia a veure amb la carta. Ens pareix lamentable aquesta utilització de la conjuntura creada i esperem que vostè siga conscient de a qui ha servit la seua actuació.


Acabem aquesta carta des de la humilitat, reiterant les nostres rectificacions en aquelles qüestions que ja s'han indicat, però esperant que vostè també sàpia veure els seus errors, tan en contingut com en forma. Per finalitzar li recordem que la nostra invitació continua en peu i esperem poder gaudir de la seua conferència a la Universitat de València.

Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
València, 10 de març de 2008

No hay comentarios: